top of page
  • Writer's pictureNamćorasta

Tako malo, a može život značiti

Hm, ide vikend i kak ništ ne radi od uobičajenih mjesta gdje bi inače "svi" izlazili većina "svih" će malo udisati svježi zrak po Medvednici i drugim brdima. Sigurno će biti gužvanjca na Bijelim stjenama, planinara po Kalniku, Velebitu, po Učkoj i po Risnjaku. Dobro je to. Fizičko kretanje pomaže da nam imunitet bude dobar. Ali! Uvijek bude neki zeznuti ali!


Nedavno je poginula jedna vrlo uspješna i vrlo iskusna trail trkačica. Pala je na treningu, jer se poskliznula na neki zaleđeni i sklizak kamen i propala120 metara u provaliju. Kad se nije vratila doma, pokrenuli su potragu za njom. Na žalost našli su je tek drugi dan u podne. Nije preživjela pad. Ne, ne želimo ni razmišljati o tome što se događalo za to vrijeme, nisam našla detalje, a možda i bolje. Da nije bila sama, tko zna, možda bi još uvijek bila živa.


Prije nekoliko godina još je jedna iskusna trail trkačica pala isto tako dosta duboko u provaliju, ali nije bila sama. Preživjela je pad samo zato jer joj je kolega koji je trenirao s njom pomogao, pozvao pomoć...

Da, događa se i najiskusnijima. Događa se neiskusnima. Ako pratite, događa se i na Medvednici, a kao "pa to je tu naše brdo". Svakome se može dogoditi da padne i slomi nogu, ruku... Sad je ipak hladno, a na mjestima gdje nema sunca, led se može zadržati dugo, može biti pokriven lišćem, možete pasti u sekundi. Iskustvo u tom trenutku ne znači ništa.


Zato je najbolje, informirate se, slijedite upute za boravak u prirodi koje možete naći na stranicama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanja), upute možete naći i na stranicama planinarskih društava ili jednostavno googlajte.

Ni na Medvednicu, ni na ikoji izlet u planinu ne idite sami. Možete ne biti u mogućnosti nazvati pomoć. Recite familiji kam idete. Ako ste u grupi slijedite pravilo da se ide korakom najsporijeg, pazite na svoje prijatelje, čekajte se, nemojte ih ostaviti. Ako ste grupa, budite kompaktni cijelo vrijeme.


Na mobitelu složite emergecy call (ovo su upute za android), neki telefoni i neki operateri podržavaju i automatsko pozivanje broja kojeg odredite za slučaj nesreće, ako udarac ili tumbanje telefona odstupa od nekih uobičajenosti. Sve su to sitnice koje vam mogu spasiti život. Je, da, rekao bi moj mlađi sin YOLO, (You Only Live Once) ali ne želite takav YOLO.

Jeste gledali film 127 sati? Ako niste pogledajte. Momak zaglavi u nacionalnom parku Canyonlands (Utah, SAD). Zaglavi slučajno, ok, nitko ne zaglavi namjerno, a nije neiskusan. Nagrabusi poprilično, ali preživi i napiše knjigu. Neću vam spojlat film ili knjigu. Nikome nije rekao kamo ide, jer kao i bezbroj puta prije toga smatrao je da je to nepotrebno i bez veze i da mu se ništa ne može dogoditi. Bahato. Planina ne oprašta bahatima.

Scena iz filma 127 sati


Svakako se u ovo kasno jesensko i zimsko vrijeme dobro odjenite, najbolje višeslojno, ponesite dosta tekućine, jer iako je hladno treba piti, najbolje topli čaj. Iako je sunce ne znači da vam ne trebaju kapa i rukavice. Ne rade domovi, tako da kad dođete na vrh, recimo Medvednice, ne možete sjesti u dom i popit nešto toplo ili naručit obrok, presvući se. Vodite računa o tome da dan traje kratko i da je i najpoznatija staza po mraku sasvim drugačija.


Za sve šetače po Sljemenu (namjerno je Sljeme) upozorenje da cijelo vrijeme rade topovi za snijeg. Obilazite ih u širokom luku, jer udar mlaza iz topa može ozlijediti i nije nimalo ugodan, a posebno može ozlijediti djecu. Staze za skijanje nisu pripremljene i zatvorene su tako da budite posebno oprezni.

Sljeme u srijedu, 2. prosinca 2020. ujutro


Astro folija je teška 62 grama (za usporedbu mobitel je težak 162 grama, barem moj, op.a), a može vam doslovce spasiti život. Astro folija, ne mobitel. Ok i mobitel. A, da pazite i na to da što je mobitel stariji, ćudljivije reagira na vremenske prilike, pa tako se može dogotiri da iako imate 50 % baterije, na velikoj hladnoć telefon kaže: "Sorry, ali meni je hladno i odoh ja spavat!" i ugasi se. Tada dobro dođe vanjska baterija da ga malo probudi.



I za kraj, budite odgovorni. Lijepo je znati da ima ljudi koji će se bez pitanja i trunke krzmanja dignut od ručka ili što god radili da bi vas / nas spašavali, kad zaglavimo, ali ljepše je ako nam izleti završe veselo i lijepo, ako popodne nakon izleta sretni i iznureni, ali čitavi, sjedimo doma pred televizorom, a ne u bolnici.


Šetajte, planinarite, dišite svježi zrak, ali budite pažljivi i odgovorni.



296 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page