top of page
  • Writer's pictureNamćorasta

Ma daj, okreni još jedan krug...

Sad je pravo vrijeme da počnemo razmišljati o novoj Backyard ultri. U petak, 30. lipnja 2023. kreće novo izdanje ultraškog cirkusa.


Nije da sad hoću nekom pametovat, ali mislim da nam svima treba par tricks and tips, jer zahtjevna je to utrka za sve i za suport i za trkače. Backyard ultra je sličnija trci na 24 sata i zapravo bi ju trebalo pripremat kao trku na 24 sata. Probala i jedno i drugo i kao trkačica i kao support, pa imam donekle pojma o čemu pričam.


Ove napomene su napomene za trkačko pakiranje iz pogleda supporta, a kako ja volim bit suport i nisam sebična što se trikova tiče mislim da može pomoći svima. Ovo nisu upute što će te si ponijeti za obući i u čemu će te trčati, to morate sami, ali par sitnica nemojte zaboraviti:

  • rezervna lampa

  • šuškavac

  • tenisice x2

  • kapa, šilt, štogod da pokrijete glavu.


Za ostalo krenimo redom:


  • stolac - treba vam. Ja imam jedan ili dva koja uvijek nosim sa sobom i sigurno neću sjedit u njemu u isto vrijeme kad i vi, ali ako su tri trkača na jedan stolac, to može bit problem. U pravilu odmarate između 25 i 15 minuta. Može se dogodit i manje, ali to je već druga priča. Za vrijeme dok čekate puni sat morate sjedit na nečemu. Dakle stolac.

  • karimat - bit će trenutaka kad će te željet malo rastegnut leđa, ili možda odspavat 5, 6, ili čak 10 minuta, ležanje na podu je neudobno, a može biti i hladno, tak da bi bilo dobro ponijeti karimat / luftmadrac, kaj god na kaj hoćete leći. Možete i ležaljku, ako vam stane u auto. Uvijek će biti dodatnih prostirki i dekica, a li dobro je da imate svoju. Nije nužno, ali može trku značit.


  • deka, duge hlače, jakna, dugi rukavi, lagana vreća za spavanje - već 15 minuta je dovoljno da se ohladite i lagano pothladite, treba vam nekaj u kaj ćemo vas zamotat. Ne znači da nemamo rezervno, ali nije problem spakirat deku neku, ionako pakirate puno stvari. Noć je dosta hladna, idemo trčat na Grobnik, možemo očekivat svašta i toplo i hladno i kišu i dobro vrijeme, ali noć je hladna, tijelu se spava, teže održava toplinu, bez obzira kaj trčite svaki sat, do tog punog sata stignete se poprilično ohladit. Čak i ako je jako vruće kao što je bilo na mojoj prvoj backyardici, noć je bila puna rose i vlažna, pa je bilo hladnjikavo zbog velike količine vlage. Dakle, nešto što će vas dodatno grijat tijekom pauza dok čekate ponovni start. Ako imate neku razmotanu astrofoliju, to je trenutak da ju stavite među stvari.


Izbor raznih kasnonoćnih modnih detalja na prošlogodišnjoj backyardici


  • šlape, japanke, natikače, crockse, bilo kaj kaj možete navući na noge, a da nisu tenisice ili neke druge cipele, sve za poslije. Vjerujte mi vaše će noge biti zahvalne. Uzmite i mekane što razvučenije čarape. Ne znam kakvo bi nas vrijeme moglo zateć, ali mogli bi se sasvim lijepo ponašati ko naši dragi turisti pa navuć čarape i onda sandale.


Mislim da je to sve kaj se tiče obleke i kreveta. Možemo prijeći na posuđe:


  • obavezno ponijeti: žlicu, vilicu, nož, šalicu, tanjur, čašu, zdjelicu sve x 2 i obavezno lončić ili rajnglicu.


"Ja bih juhu u sljedećem krugu." - Može, nema problema, gdje ti je šalica? "Nemam." - A u kaj da ti onda poslužim tu juhu?

Ma, snašla se budem, uvijek netko ima viška ili jednostavno tog trenutka ne treba, ali zaista nije problem ponijeti. Svi imamo takvih sitnica. Samo bidoni, za takvu utrku nisu dovoljni. Ok, možda nekima jesu, ali većini nisu.


Tanjur? Da treba vam tanjur ili zdjelica, najbolje i jedno i drugo, jer voće je lakše narezat i pripremit na tanjuru i stavit vam u zdjelicu, jest možete prstima, ali sve ostalo može biti zahtjevno. Kažem zahtjevno, ali ne i neizvedivo. Kod utrke na 24 sata tak nedostatak je lakše pokrit, jer dolazite na okrepu svatko u svom ritmu, ali ovdje ste u šatoru za okrepu svi u isto vrijeme i teško se onda tu može nešto. Kažem teško, ali ne kažem nemoguće.


Nemojte nosit obiteljsko srebro i bakin porculan, jer uvjeti za kućanske poslove i pranje suđa nisu idealni, pa je moguće da negdje poluprisebna u tri ili četiri ujutro trećeg dana trke, ispustim vašu porculansku šalucu koju vam je žena/muž poklonila za rođendan/godišnjicu braka/rastavu/nebitno i razbijem ju. Nije namjerno i nemam namjeru razbijat suđe u deliriju veselja kad uđete u četvrti dan trke, ali uvjeti znaju biti poprilično improvizacijski tak da je plastično suđe zaista poželjno. I metalno je sasvim ok. Tak da ozvoni kad vas budem gađala.


  • ako imate neki prenosni plastični stol, bilokoje veličine obavezno uzmite, a ako nemate one sklopive plastične kutije su isto dobre


  • malo pakiranje sredstva za pranje suđa i spužvicu. Nije da ja neću uzeti, ali bolje je imat viška. Iz iskustva znam da se to lako zaboravi, a od presudne važnosti može biti pogotovo ako vam poslužujemo u istu šalicu i čaj i sok i juhu i kaj ja znam kaj sve ne, jer čaj s okusom juhe od paradajza i nije neka sreća. (Nije da ću to tak pripremit, ali... :-P)


Ne putujemo avionom, nego autima pa je moguće natrpat auto da viri iz njega, ali one moraju biti složene s nekim redom.


Ako imate kutije velike, u koje stane suđe i obleka, ponesite ih, jer što trka dulje traje postajete sve manje suvisli, pa dodaj mi ono, to je tamo u onoj torbi može i suportu predstavljat poprilični mentalni napor, pogotovo u trenutku kad imate sve manje vremena za odmor do punog sata, a želite presvuć tenisice ili neku obleku. Nisam toliko učinkovita ako moram izvući troje gaće da pogodim prave, a dvoje koje sam izvukla su bile nečije tuđe.


Organizirajte se. Bit će lakše suportu, a i vama, jer će te znati gdje vam je što i u trenucima smanjene uračunjivosti. Posebno odvojite stvari za trčanje od ostalih stvari, suđe opet posebno.


Većina zna što treba od dodataka, pa će te si to i pakirati, ali kaj se tiče lijekova, mudro je staviti u torbu heparin, neki deepreelef ili nešto slično, tekući magnezij ili neku drugu vještičju kremu koju i inače korstite. Nemojte nikako zaboraviti rehidromix.


Vazelin, vlažne maramice, suhe maramice, vlažni wc papir, obični wc papir, kuhinjske papirnate ručnike, krpu za suđe, vreće za smeće.

Frižiderke svih vrsta i fela, ako su na struju vrh, a ako nisu, bože moj, mogu dobro doći.

Ako ste jako pedantni i točno znate što i kada želite jesti ili piti, možete to zapisati, tako će biti lakše pratiti što i kako jedete ili pijete. Na backyardicama je to sve malo lakše, jer u tih petnaestak minuta stignete svašta, na 24 sata je veći problem, jer uglavnom dolazite i odlazite, a u šatoru provodite jako malo vremena, pa treba sve nabrzinu, ovdje je ipak ležernije.


To bi uglavnom bilo to. Ne znam kakva će biti situacija sa strujom, jer ovo mi je nova lokacija pa ako imate ponesite i prijenosno kuhalo i dodatne kartuše, kuhala na struju će biti, i sve će biti ok ako bude struje. Neku dodatnu lampicu također ako imate.


Mislim da sam pobrojala sve što mislim da trebate uzeti uz obaveznu trkačku opremu, a ako nešto zaboravite, ne brinite, naći ćemo, pribavit ćemo i uputit ćemo vas u sljedeći krug.



Malo selo backyard ultre s prošlogodišnjeg Lapovca






Zanimljiva mi je ova fotka od prošle godine. Iza mene na satu se vidi da smo ušli tek u drugi krug, a ja sam već u nekim teškim mislima. Iskreno ne sjećam se o čemu sam razmišljala, ali ovako otprilike izgledam kad vas šaljem u 18., 19., 25. sat trke.


Moram priznati da se stvarno veselim novoj backyard avanturi i želim svim natjecateljima puno sreće.



Foto: službene fotografije sa prošlogodišnje backyard ultre održane na jezeru Lapovac u Našicama.

490 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page